EMDR

 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Een afkorting die we om ons heen steeds vaker horen. EMDR kan worden ingezet als een kind of een jongere tegen problemen aanloopt, waarvan vermoed wordt dat deze te maken hebben met eerdere ingrijpende gebeurtenissen (trauma). Het doel van deze behandelvorm is om de emotionele lading die de ingrijpende gebeurtenis met zich meebrengt weg te nemen. 

Naast EMDR volgens het standaard protocol biedt Praktijk Ponga ook de verhalenmethode van EMDR aan. Dit is een methode speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen (t/m 5 jaar) en oudere kinderen die op jonge leeftijd getraumatiseerd zijn geraakt. Wanneer kinderen trauma’s hebben opgelopen voordat zij konden praten / er woorden aan konden geven (pre-verbaal trauma) kunnen deze trauma’s met behulp van de verhalenmethode behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan trauma’s rondom medische ingrepen, vroeggeboorte, ernstig ziek zijn, misbruik, een ongeval of het verlies van een dierbare. Ouders worden bij deze vorm van EMDR intensief betrokken. Aan ouders wordt gevraagd een verhaal te schrijven over het trauma, waarbij de beleving van het kind centraal staat. Door het voorlezen van dit verhaal aan het kind, wordt de herinnering geactiveerd. Vervolgens wordt het kind afgeleid en gaat het principe van EMDR zijn werk doen. 

Op de website van www.emdrkindenjeugd.nl staan een aantal mooie filmpjes waarin kort en duidelijk wordt uitgelegd hoe een EMDR-traject verloopt.